Tuesday, October 30, 2007

געבאַקענע גראַטאַן (קוגל) פֿון קנאָבל

חול־המועד סוכּות בין איך געגאַנגען אינעם קנאָבל יאַריד אין סאָגערטיז, ניו־יאָרק און אונדז האָבן מיר זײער גוט פֿאַרבראַכט,


זיך געלערנט אַ סך װעגן דער באָטאַניע פֿון קנאָבל, פֿאַרזוכנט אַכטערלײ קנאָבל, און סתּם זיך געשפּילט.

איך האָב געװאָלט מאַכן אַ מאַכל אין װעלכן קנאָבל איז אַן אמתער אינגרעדיענט, נישט נאָר אַ געװירץ. האָב איך געמאַכט אַ „גראַטאַן“ פֿון קנאָבל. אַ מען זידט אײַן די צײנדלעך קנאָבל װערן זײ װײכער און זיסער, קימאַט װי קאַרטאָפֿל אָדער קאַליפֿלאָר.

קנאָבל גראַטינײ

1 פֿונט (70 צײנדלעך) קנאָבל

5 אָנצן שאַרפֿע קעז

סאָס בעשאַמעל פֿון׃

1 טאָפּ מילך

1 ½ לעפֿל מעל

1 ½ לעפֿל פּוטער

זאַלץ, פֿעפֿער און פּאַפּריקע

װאַרעמט אָן דעם אױװן אױף 350. שײלט'ץ אָפּ די צײנדלעך קנאָבל, און זידט'ץ זײ אײַן אין געזאָלצענע װאַסער 10 מינוט אָדער ביז זײ װערן װײכלעך. די יױך קאָן מען נוצן שפּעטער אין אַ זופּ אָדער עפּעס. מאַכט'ץ בעשאַמעל אַזױ׃ קאָכט'ץ פּוטער און מעל אין אַ טאָפּ, מישנדיק זײער גוט, און גיסט'ץ אַרײַן די מילך. קאָכט'ץ און מישט'ץ די סאָס זאָל װערן געדיכט. רײַב אָן די קעז. באַשמיר אַ באַק־טעפּל מיט פּוטער. מישט אױס די צײנדלעך קנאָבל מיט כּמעט אַלע בעשמאַל און קעז, און טו עס אַרײַן אינעם באַק־טעפּל. דעקט'ץ עס צו מיט די איבעריקע סאָס און קעז, און באַקט'ץ 30 מינוט.

עץ קאָנט נישט זען אַז ס'איז דאָ קנאָבל אין דעם און נישט קאַרטאָפֿל, אָבער איך זאָג ענק צו אַז עס איז פֿון קנאָבל!

קנאָבל
garlic

געבאַקענע גראַטאַן (קוגל) פֿון קנאָבל
Garlic au gratin

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

The garlic gratine looked lovely. Will the recipe be posted in English?

7:52 AM  
Blogger the chocolate doctor מרת שאקאלאד said...

Yes, it will! Maybe even today.

3:14 PM  

Post a Comment

<< Home