גראַנאָלע
איך האָף זײער עץ זאָלט אַ מאָל פּרוּװן מאַכן די אײגענע גראַנאָלע. עס איז גאָר גרינג און אַ סך געשמאַקער װי די אינדוסטריעל־געמאַכטע.
1 טעפּל װײַץ(110 גראַם)
1 טעפּל קאָרן(110 גראַם)
(אָדער פּשוט 8 טעפּלעך האָבער (900 גראַם))
צום טעם׃ סעמישקעס, סום־סום (סעזאַם, קונזשוט), קאָקאָנוס, װעלשענע ניס, מאַנדלען, אאַ"װ, 2 אָדער 3 טעפּלעך.
זאַלץ אױפֿן שפּיץ מעסער
1 טעפּל פּוטער(250-200 קילאָמעטרי)
1 טעפּל האָניק(250 צענטיליטער
מאַכט װאַרעם דעם אױװן 325 פֿ (170 צ) מאַרק 3-4
מישט צונױף די תּבֿואות, זױמען, און ניס. װאַרעמט אָפּ דאָס פּוטער עס זאָל צעגײן, און גאיט צו האָניק. גיסט האָניק־פּוטער איבער די תּבֿואות, און מישט גוט.
לײג די גראַנאָלע אױף צװײ באַק־ברײטלעך, אַן ארך 12"מיט 17" (30 מיט 42 צענטימעטער) באַקט 30-40 מינוט און מישט נאָך פֿופֿצן מינוט עס זאָל זיך גלײַך באַקן. װען זי איז גאָלד־ברױן נעמט זי אַרױס. זי װעט זײַן נאָך נאַס און קלעפּעװדיק, אָבער זי װעט זיך באַלד אױסטרוקענען.
װען די גראַנאָלע איז קיל, צעברעכט זי מיט די הענט אין קלײן שטיקלעך און לײג זי אַװעק אין גוט פֿאַרמאַכטע פֿלעשער. זי װעט בלײַבן פֿריש 3-4 װאָכן. אױב 12 טעפּלעך גראַנאָלע איז ענק צופֿיל, מאַכט נאָר אַ העלפֿט.
גראַנאָלע איז געשמאַק מיט מילך אָדער סױאַמילך אין דער פֿרי. גראַנאָלע איז אױך גוט צו נאַשן װי זי שטײט און גײט.
די גראַנאָלע granola
דער קאָרן rye
דער האָבער oat
װי (עפּעס) שטײ און גײט as is
Note that the Yiddish word for “rye” is pronounced “korn.” This is the reason for the confusingly labeled “corn bread” or “corn rye” in many Jewish bakeries.
1 Comments:
Before I wear out my fingers and eyes trying to follow your Yiddish recipe, let me ask a question in English: Have you ever tried any no knead recipe for rye bread?
We've been baking bread at home for a while, but I didn't stumble upon the concept of 'no knead bread' until a couple of days ago. I'm about to try my first no knead loaf--starting with all wheat flour. Adding rye flour is my next step (meaning, my first rye bread results won't happen for a few days). I'm on the edge of my stuhl in anticipation.
PS Kimmel is the Yiddish for caraway seed, isn't it?
Post a Comment
<< Home