ייִדישע עסן אין אַלאַסקע
די מאַפּע אױבן איז פֿון „דער ייִדישער אימיגראַנט“ 1911. עס איז פֿון אַ גרעסערער מאַפּע װאָס האָט געהײסן „די הױפּט־מאַטעריאַלן װאָס װערן פּראָדוצירט אין די יונײַטעד־סטײטס.” אַלאַסקע איז נאָך נישט געװען קײן שטאַט, אָבער די דערמאָנטע מאַטעריאַלן זענען רױך־װאַרג (פֿוטער, פּעלץ), פֿיש, יאַגד־חיות, און גאָלד.
„דירינג“ איז פֿריִער געװען „אינמאַטשוקמיִיוט.“ דירינג איז אײנס פֿון עלף אינופּיאַק דערפֿלעך אין צפֿון־מערבֿ־אַלאַסקע.
דער ענגלישער „פֿאָרװאַרד“ האָט געהאַט אַן אַרטיקל װעגן ייִדן װאָס בױען סוכּות אין קאַלטע לענדער. צװישן זײ אַ פּאָר אין פֿײרבײנקס—אָבער פֿײרבײנקס איז מײַעמי אָדער קאַליפֿאָרניע אין פֿאַרגלײַך מיט דירינג.
װאָס עסט מען אין אַלאַסקע? אין אײן קאָכבוך שטײט אַז זױערטײג לאַטקעס זענען אַ טיפּישע אַלאַסקער מאָלצײַט. טראַדיציאָנעלע אינופּיאַקער מאכלים זענען׃
די זשוראַכלינע cranberry
דער װאָלפֿיש whale
דער פֿיש fish
דער אַמעריקאַנער לאָס moose
די פּיזעמקאַץ muskrat
דער קאַריבו caribou
0 Comments:
Post a Comment
<< Home