Sunday, August 09, 2009

Chocolate Kernik שאָקאָלאַדער קערניק


אַ סך פֿון ענק האָבן מיר שױן געפֿרעגט אַ היפּש פּאָר מאָל װען איך זאָל שױן אָנבלאָגעװען אַ שאָקאָלאַדער קערניק. נו? קומען װעט נאָך אונדזער אױסגעבענקטע שעה. אָט איז רעצעפּט װאָס װאָלט געקאָנטברענגען דערלײזונג.

שאָקאָלאַדער קערניק
טײג
½ טעפּל רױע פּעקאַן־ניס
½ טעפּל שאָקאָלאַד
מישט'ץ אױס שאָקאָלאַד מיט ניס אין אַ פּראָצעסירער. טו זײ אַרײַן אין אַ בעקל פֿון 6 צאָל
12 אָנצן אָונצעס האַלב־זיס שאָקאָלאַד
12 אָנצן (1 פּושקע) קאָקאָנוס מילך
1 לעפֿל אַגאַר
2 לעפֿל װאַסער
2 לעפֿל ראָם
¼ טעפּל אַגאַװע
װאַרעמט'ץ אָן דעם שאָקאָלאַד מיט דער קאָקאָנוס מילך. אין אַ קלײן טאָפּ, װאַרעמט'ץ אָן װאַסער מיט אַגאַר דער אַגאַר זאָל צעגײן. מישט'ץ אױס שאָקאָלאַד־מילך מיטן אַגאַר־װאַסער, ראָם און אַגאַװע. גיסט'ץ אײַן אינעם בעקעלע מיטן שאָקאָלאַדן טײג, און קיל עס אָפּ אַ פֿיר שעה.

A number of you have been wondering when I was going to make a chocolate kernik, already. I was planning to try something last Friday, but you know, even when the days are long, shabes just comes rushing up at you unawares, so I thought, I’ll just throw together something really fast and easy this week, and work on the real chocolate kernik recipe next week. You can’t expect such a strategy to yield sublime recipes consistently, but wow, this is clearly the kernik that was meant to be.

Chocolate Kernik

Crust
½ cup raw pecans
½ cup (4 ounces) semisweet chocolate, chopped
grind the chocolate and nuts together in a processor and press the crumbs into the bottom of a springform pan. (It will be easier to unmold the cake if you place a cardboard disk in the bottom of the pan and form the crust on that. Since the kernik does not get baked, it will be fine).
Filling
12 ounces (1 can) coconut milk
12 ounces (1 ½ cups) semisweet chocolate, chopped
2 tablespoons water
1 tablespoon agar
2 tablespoons dark rum
¼ cup agave, if desired
Heat the coconut milk with the chocolate to melt. Swish the water in the can to get out the last drops of coconut milk. Heat the coconut water with the agar to dissolve. Combine the agar with the chocolate mixture and rum and agave if desired. Pour the filling into the chocolate crust and chill for four hours.קערניק

kernik A vegan cheesecake made from nuts or seeds

See pistachio kernik, Strawberry kernik, and Bamboo Honey Vanilla Kernik

Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger Anh said...

An amazing cake! I love how it is full of the ingredients that are good for you :)

7:55 PM  
Blogger the chocolate lady מרת שאקאלאד said...

thanks, anh,

let me know when you try it!

3:39 PM  
Anonymous Joe in Australia said...

All I could think of was "Choc mir nit kein kernik". Can you get agar with a hashgacha?

12:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi, did you use agar powder or flakes in this recipe? Also, did it have a texture like cheesecake or jello? Thanks.

6:47 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home