Tuesday, April 14, 2009

Purple Soup פּערפּעלע זופּ


דער רעצעפּט האָט זיך מיר געחלומט אַ פּאָר טעג פֿאַר פּסח. איך האָב שױן אַ שלאַל מיט אױסגעחלומטע רעצעפּטן, אַ סך פֿון זײ גאַנץ גוט. אַן אַצפּערלעכער קאָלעג האָט זי געלױבט װי די בעסטע קרױט באָרשט אױף דער װעלט.


I dreamed of this soup a few days before Peysekh. I have a number of dream recipes, some of which work in the waking world as well. An esteemed senior colleague called this the best cabbage soup in the world.

פּערפּלע זופּ


מאַסלינע בױמל (מיט אַ ברײטער האַנט)

2 גרױסע פּערפּלע ציבעלעס, דין צעשניטן לױט דער לענג

2 לאַובער בלעטער

1 לעפֿעלע טימען

7 פֿעפֿערלעך

1 הײס פֿעפֿערל

1 ¼ טעפּל רױטע װײַן (אָדער װיפֿל עץ פֿאַרשטײט)

1 העפֿטל פּערפּלער קרױט, צעשניטן

1 ½ פֿונט פּערפּלע קאַרטאָפֿל, צעשניטן

עטלעכע שטענגעלעך פּערטישקע און קריפּ (אַן ערך ¼ טעפּל פֿון יעדען)

זאַלץ און נאָך פֿעפֿער

אפֿשר 1 בוריקע, דעם צװײטן טאָג

װאַרעמט'ץ אָן בױמל, און זשאַרעט'ץ אָפּ די ציבעלעס מיט די לאַובער בלעטלעך, פּעפֿערלעך, און טימען ביז װײך און דורכזעעװדיק. גיט'ץ צו קרױט און װײַן. טוט'ץ אײַן די קאַרטאָפֿל און גענוג װאַסער אַלץ צוצודעקן (אַן ערך 12 טעפּלעך) און לאָזט'ץ זידן אַ פֿערציק מינוט. טוט'ץ אײַן פֿרישע געװירצן און נאָך זאַלץ און פֿעפֿער לױטן טעם. דאָס װעט זײַן פּערפּל װי די װעלט אינעם ערשטן טאָג. דעם צװײטן טאָג קאָן מען אַרײַנטאָן אַ ביסל אָנגעריבענע בוריקע.


Purple Soup


Olive oil (be liberal)
2 large purple onions (about 1 pound), thinly sliced along the longitudinal lines
2 bay leaves
1 teaspoon dried thyme

7 peppercorns

1 chile pepper
1 ¼ cup red wine (or as much as you have)
1 purple cabbage (about 2 pounds), finely sliced or shredded
1 1/2 pounds purple potatoes, peeled and diced

several sprigs parsley and dill (about ¼ cup chopped leaves for each)

salt and ground pepper
Possibly 1 beet, the next day


Heat the oil in a large soup kettle, add the sliced onions, bay leave, thyme, and peppercorns. Cook until the onions are soft and translucent and add the cabbage and wine. Add the potatoes and enough water to cover everything generously, about 12 cups. Cook for forty minutes and add the fresh herbs and salt and pepper to taste. This will be vividly purple the day it is made. The next day you might want to brighten it up with a bit of grated raw beet.

Labels: ,

5 Comments:

Blogger ציפי גוריון said...

שלום עליכם, choclate lady!

I was thrilled to find your blog. First of all, because of the chance to practice my Yiddish (I live in Israel and studied Yiddish in the university, but I don't use it much) and also because of the recipes (I love to cook and bake, and also cook for a living at the moment). So thanks so much for this, and שבת שלום.

4:34 AM  
Blogger the chocolate doctor מרת שאקאלאד said...

ציפּי

Thanks! Enjoy in good health!

גוט שבת

6:05 AM  
Blogger native said...

Great blog! Where did you learn to speak such excellent Yiddish?

10:01 AM  
Blogger Joe said...

ס'זעט אויס זייער געשמאק
:-)

8:06 PM  
Anonymous Gavin said...

I like soups in winter, warming nourishing and usually make my own.
This one looks very thick and my kids like thick one too. It would be healthy too for them.

6:34 AM  

Post a Comment

<< Home